Przedstawiam Wam sałatkę z komosy ryżowej, płatków migdałowych, szpinaku i smażonego sera. Przepis podpatrzyłam na blogu Kwestia Smaku. Wypróbowałam przez Święta Wielkanocne - szczerze polecam.
Stopień trudności: bardzo łatwy
Czas przygotowania: 30 min.
Z oferty Bakaliowych Rozkoszy: migdały płatki, komosa ryżowa, miód gryczany
Porcja: dla 2-3 osób
Składniki:
- 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)
- 1/3 szklanki płatków migdałowych zrumienionych na patelni
- garść szpinaku
- 1 opakowanie sera do smażenia np. halloumi
- Składniki na sos:
- oliwa extra vergine
- sok z 1 cytryny
- 2-3 łyżki miodu gryczanego
- sól, pieprz
- Gotujemy komosę - 1 szklanka komosy na 1,5 szklanki wody. Komosę gotujemy tak samo jak ryż czy kaszę, tzn. poczekać aż pojawią się małe kraterki. Wtedy wyłączyć ogień, przykryć garnek pokrywką, poczekać aż przez parę minut komosa bardziej zmięknie. UWAGA: ugotowana komosa jest chrupiąca, to nie oznaka niedogotowania.
- Wymieszać ostudzoną komosę ze zrumienionymi płatkami migdałów oraz listkami szpinaku. Wyłożyć na talerz.
- Na patelni położyć kostki sera. Smażyć na większym ogniu przez ok. 1-2 minuty, aż ser się zrumieni. Potem przełożyć ser na drugą stronę i smażyć 1-2 minuty. Zrumieniony ser położyć na sałatce.
- Wymieszać składniki sosu, doprawić do smaku, polać sałatkę.
- SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz