niedziela, 11 maja 2014

Orientalny indyk

Stopień trudności: bardzo łatwy

Czas przygotowania: 30 min.

Z oferty Bakaliowych Rozkoszy: papryka czerwona susz, papryka zielona susz, pieprz ziołowy


Porcja: dla 4-5 osób 

Składniki:
  • opakowanie serka Mascarpone, 250 g,
  • filet z piersi indyka (może być także podwójny filet z piersi kurczaka),
  • 3 duże pomidory,
  • puszka ananasa lub 1 owoc ananasa,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 jabłka,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki słodkiego sosu chilli,
  • 2 łyżki papryki czerwonej i 2 łyżki papryki zielonej suszonej,
  • pieprz ziołowy,
  • szczypta soli,
  • ryż.
Przygotowywanie:
  1. Filet z indyka obmywamy, delikatnie suszymy ręcznikiem, kroimy w kostkę ok. 1 - 2 cm. Posypujemy pieprzem ziołowym, solimy, smażymy aż się zarumieni. Odstawiamy.
  2. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, cebulę siekamy. Podsmażamy. 
  3. W międzyczasie kroimy w kostkę jabłko, ananasa i pomidora. Gdy pieczarki z cebulą będą już lekko zarumienione dodajemy przygotowane produkty. Całość lekko podsmażamy.
  4. Dodajemy serek Mascarpone, sos chilli oraz pół szklanki soku z ananasa (w przypadku gdy używamy ananasa z puszki).
  5. Gotowy sos mieszamy z mięsem. Całość gotujemy ok 10 min.
  6. Gotujemy ryż. Przyjmuję miarkę  - 1 szklanka ryżu na osobę. Na szklankę ryżu przypada 1,5 szklanki wody.

Przepis: własna wariacja przepisu z opakowania serca Mascarpone z Piątnicy




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz