poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Sałatka z komosy ryżowej, nasion amarantusa, pieczonymi pomidorami, mango i smażoną fetą

Stopień trudności: bardzo łatwy

Czas przygotowania: 40 min.

Z oferty Bakaliowych Rozkoszykomosa ryżowa, nasiona amarantusa, sezam, pieprz czarny

Porcja: dla 3-4 osób  

Składniki:
  • 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 szklanka nasion amarantusa
  • 300 g pomidorów koktajlowych
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 opakowanie fety (twardej)
  • 1 jajko
  • 50 g bułki tartej
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g sezamu
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 dojrzałe mango
  • sól, pieprz
Przygotowywanie:
  1. Gotujemy w osobnych garnkach komosę ryżową i nasiona amarantusa. Na szklankę komosy ryżowej - 1,5 szklanki wody. Na szklankę nasion amarantusa - 2,5 szklanki wody. Dodać szczyptę soli. Zarówno komosę jak i nasiona gotujemy podobnie jak ryż. Gdy pojawią się "kraterki" wyłączamy gaz, przykrywamy garnek pokrywką, odstawiamy na parę minut. Komosa i nasiona amarantusa po ugotowaniu są lekko chrupiące. 
  2. Pomidory kroimy w ćwiartki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem, polewamy oliwą. Pieczemy w 180 stopniach, przez 15-20 minut. 
  3. Fetę kroimy w dużą kostkę. Maczamy kolejno w rozrobionym jajku, mące, ponownie w jajku, bułce tartej, jajku i sezamie. Staramy się aby kostki były równo pokryte wyżej wymienionymi składnikami. Smażymy fetę ze wszystkich stron na nieprzywierającej patelni. 
  4. Obieramy mango, kroimy w drobne kawałki.
  5. W misce mieszamy komosę ryżową, nasiona amarantusa, grillowane pomidory, mango. Całość przekładamy na półmisek, na górę kładziemy smażoną fetę.
  6. Samczego.


Przepis z I adore cinnamon

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz