Na początek działalności w blogosferze zapraszam do wypróbowania bardzo prostego i efektownego przepisu na ciasto daktylowe.
Stopień trudności: bardzo łatwy
Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia
Z oferty Bakaliowych Rozkoszy: daktyle bez pestki, miód gryczany lub leśny, kardamon mielony, cynamon mielony, gałka muszkatołowa mielona, goździki mielone, żurwania, rodzynki, orzechy włoskie lub nerkowca
Składniki:
- 300 g daktyli bez pestek,
- 30 dag masła,
- 300 dag mąki,
- 2 łyżki miodu (najlepiej ciemnego - gryczanego lub leśnego),
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki kardamonu mielonego,
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej i goździków mielonych,
- szczypta soli,
- wrząca woda do zalania daktyli,
- trochę kaszy mannej do wysypania na blachę aby ciasto nie przylegało,
- alternatywnie można dodać garść żurawiny/rodzynek/orzechów włoskich lub nerkowca.
Przygotowanie:
- Daktyle posiekać, dodać masła, sody oczyszczonej. Zaleć wrzątkiem, aż daktyle zostaną przykryte. Odstawić do ostygnięcia.
- Masę daktylową przełożyć do dużej miski. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, miód, rozbite widelcem jajka, sól, przyprawy oraz bakalie. Całość dokładnie wymieszać.
- W międzyczasie przygotować: rozgrzać piekarnik do 180 st (stosuję termoobieg) oraz nasmarować formę masłem i posypać ją lekko kaszą manną. (najczęściej używam formy okrągłej, jednakże jeśli ktoś takowej nie ma może być także standardowa prostokątna).
- Przygotowane ciasto przelać do formy.
- Piec ok 60 minut, aż ciasto wyrośnie i się zarumieni.
- Pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto długo zachowuje świeżość, pod warunkiem że jest przechowywane w szczelnym pojemniku.
Uwaga:
Stan ciasta najlepiej sprawdzać przy pomocy drewnianego patyczka. W trakcie pieczenia nakłuwamy patyczkiem ciasto. Możemy uznać, że ciasto jest gotowe w momencie gdy po nakłuciu patyczek jest suchy.
Przepis od: M. B.
miałam zaszczyt próbować, ciasto zacne w smaku :)
OdpowiedzUsuń